Oblik je ključ, a ne težina

Godinama živim u ubeđenju da postoji pet oblika ženskog tela. Međutim sinoć naiđem na novu podelu koja podrazumeva dvanaest kategorija. Prvo se upecam na to i krenem da analiziram svaku građu ponaosob sve do momenta kada sam stvarno odlepila od toliko detalja i na kraju odustala od bilo kakvih podela, grupa, svrstavanja ljudi u kalupe u tolikom intenzitetu. Iznervirana obimnim sadržajem i detaljima, na kraju sam se zbunila i oko sopstvenog oblika tela za koji sam bila ubeđena da dobro poznajem. Sve te grupe možda i imaju smisla, ali čisto sumnjam da će neko provesti toliko vremena ne bi li ustanovio koji je od 12 ponuđenih tipova. Što se mene tiče to je veoma zamorno i na kraju pitanje je da li takva podela zaista može da pomogne ženama. Međutim da ne bude da samo pričam o nekim tipovima ženskog tela objasniću ipak onih osnovnih pet, a ko ima želju da se traži u široj i detaljnijoj podeli neka pogleda šta poznate stiliskinje Trinny i Susannah kažu o tome. Verovatno imaju pravo, njihov uspešan rad u ovom domenu to potvrđuje, ali ja ipak volim konkretnija i kraća rešenja.

Dakle da se vratim na osnove i na ono što meni svakako pomaže kada me žene pitaju za neki savet. Naravno da je svaka žena priča za sebe i svaka koju poznajem ima apsolutno drugačije telo od one druge, tako da zapravo nisam neko ko preterano veruje u bilo kakva grupisanja i generalizacije, ali ovih pet tipova mogu da posluže kao osnov odakle se može krenuti. Uh, nikako da već jednom kažem koji su to čudni oblici koje nam je priroda dala, neću ni praviti stilsko prespajanje rečenica nego evo:

Kruška

Kruška – torzo i gornji deo tela su manji u odnosu na donji deo tela. Preciznije rečeno ramena i grudi su uže u odnosu na bokove. Struk je najčešće definisan. Butine su verovatno pune ili mišićave, a guza je zaobljena. Hahaha muški san!:)

Jabuka

Jabuka – torzo i gornji deo tela su širi od donjeg. Struk je slabo definisan ili se uopšte ne raspoznaje. Gornji deo tela je zaobljen i može zahvatati i zadnjicu i butine. Ovaj tip žena najčešće ima malo viška kilograma. Obično su mere približne kada bi izmerili grudi, struk i bokove. To su preslatke tzv. loptice skočice!:)

Obrnuti trougao

Obrnuti trougao – ramena i grudi su proporcionalno širi od bokova. Bokovi su ili uski ili samo malo uži u odnosu na ramena. Struk je blago definisan. Noge su najčešće tanke, ali zato je i guza ravna. (hihi e pa ne može sve). Ovaj tip odaje utisak sportske građe, naravno ukoliko su mišići razvijeni, što kod većine naravno nije slučaj. Ovaj tip su po mojoj klasifikaciji ofinger ženice!:)

Pravougaonik

Pravougaonik – torzo i gornji deo tela je iste širine kao i bokovi. Struk je slabo ili nikako definisan. Razlika u obimima između struka i grudi kreće se od 2 do 20cm. One devojke koje pripadajuju ovoj grupi izgledaju malo niže i teže nego što stvarno i jesu.  Žene što su starije, posle porođaja ili kada se jednostavno ugoje često dobijaju ovaj oblik tela. Ovu grupu nazvaću sunđer bobice!:)

Peščani sat

Peščani sat – ramena i grudi su iste širine kao i bokovi. Struk je lepo definisan. Razlika između grudi i struka kreće se od 20 do 30cm. Ovaj tip se ravnomerno goji i u gornjem i u donjem delu tela. Njih ću zvati mačkice, jer zapravo one i ne postoje, ok možda i ima koja, ali svakako ih retko viđam!:) Što se mene tiče uvek bi menjala loše obučenu ,,mačkolinku", za dobro stilizovanu ,,jabučicu"!

E sad to je grubo definisano, pa kako niko od nas nije savršen i bar malo liči na neki od ovih tipova ne treba se nervirati jer očigledno svako ima neki nedostatak i svaki od njih moguće je prikriti uz pomoć odeće. Takođe, oblik tela nije nešto što ne može da se menja, (ima nade da i mi ostali jednom postanemo ,,mačkice”:) tako da kao posledica starenja, posle porođaja ili učestalih treninga naše telo može da dobije sasvim drugačiji oblik. Uostalom nije ni bitno, bitno je upoznati svoje telo takvo kakvo je i naučiti izvući najbolje iz onoga što imamo. 

Da ovo izlaganje ne bi bilo predugačko neću pisati šta bi koji tip trebalo da nosi, već ću samo reći da bi izgledali što bolje treba da težimo balansu između gornjeg i donjeg dela tela. Odnosno ono što nemate to naglasite, ili bolje rečeno ono što vam je najuže na telu to stavite u prvi plan. Pisaću o ovome još puno puta, ali za sada mislim da je dovoljno da ne bi nastao opšti haos u glavi.:)

Kada  jednom otkrijete kako ste zaista građeni, kupovina odeće neće više trajati u nedogled. Nećete nositi samo 20% svog ormara, jer nećete više praviti greške pri izboru onoga što je za nekog drugog.

Moram da otkrijem jednu malu tajnu! Slagala sam da kupovina neće trajti u nedogled, naprotiv, kada shvatite šta vam dobro stoji tek tada ste se zarazili i zaita će mi biti žao vaših računa!:)))

...ali Bože moj, ako ja bolujem, šta je još koja žrtva u nizu...;)

Do sutra...ili prekosutra:)

Follow my blog with bloglovin

Comments

Post a Comment

Popular Posts