Kontrast kao sklad

Kada dođe novo godišnje doba tada se u mojoj glavi ,,pale lampice" da je potrebno nešto menjati, osvežiti, doterati. Najpoželjnije bi bilo kada bih svu staru garderobu mogla da poklonim, a da za predsotojeću sezonu obezbedim sve novo. Međutim, kako ova ideja nije baš razumna, a ni realna odlučila sam da malo više istražujem i vidim kako bi stare stvari sa po kojom novom mogle na drugačiji način da izgledaju.

Iz nekokog neobjašnjivog razloga kada dođe hladnije vreme, boje koje koristim na svakodnevnom nivou svedu se na sivu, sve nejasne nijanse braon - sive, oker i crnu. Razlog što nešto preterano neeksperimentišem krije su u tome što se zaista dobro osećam u tim nijansama i retko kada imam potrebu to da menjam. Međutim, dođu oni dani, kao sada, kada jeste hladno, ali ipak sija sunce. Tada se neminovno osećam pozitivnije i imam potrebu da to svoje osećanje prenesem i na svoj spoljašnji izgled. :)

Photo by Angie Style Guide

Kako bih prespojila te dve stvari, misleći na objektivno hladno vreme i pozitivne misli, obično se opredelim da neku dominantnu pomalo beživotnu boju ,,oživim" jednostavnim detaljem jarke boje. Pa tako npr. tašnu u nekoj nedefinisanoj boji sa animal teksturom volim da osvežim sa jednim cvetom u crvenoj boji.

U svemu sam za kontraste i pomirenje nepomirljivog. Smatram da stvari u kombinaciji poput tašne - detalja, obuće - čarapa, odeće - nakita mogu doći do potpunog izražaja samo ako su u jakom kontrastu, kao što je ovde slučaj.

Photo by Angie Style Guide

Da sam kombinovala žućkasti cvet sa ovom tašnom, to bi bilo očekivano, suviše skladno i čak pomalo dosadno. Sve bi se stopilo i ne bi imalo nikakvu osobenost, dok crveni cvet celoj ovoj kombinaciji daje specifičan karakter i jedinstvenost.

Možda sada od ovako jednostavne stvari pokušavam da napravim neku filozofiju što mi naravno nije cilj, ali volim da objasnim način na koji pojimam boje, teksure i njihov sklad odnosno nesklad.

Ne kažem da ponekad od glave do pete ne volim da nosim slične ,,šućmuraste" tonove i nijanse, ali kada je sunčan dan ipak treba pustiti mašti na volju.;)

Comments

  1. Lepi su i torba i cvet...
    I nekako skladni, zaista!

    ReplyDelete
  2. Hvala najlepše, drago mi je da ti se dopadaju! :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts