Rock'n'Magi

Magdalena Belić je, mogu slobodno da kažem, jedna od najharizmatičnijih osoba koje poznajem. Moj dugogodišnji prijatelj, najiskreniji kritičar i najzabavnija osoba na svetu. Sa Magdalenom, ili kako je u društvu zovemo, Magić, život dobija potpuno novu dimenziju. Niko, ali niko nije u stanju toliko da me nasmeje i inspiriše za život. Najbanalnije situacije poput ispijanja kafe, pretvaraju se u iskustva koja se teško zaboravljaju. Trenuci u kojima smeh postaje bolno stanje sa njom su neretki. Osim zaraznog smeha i najluđih izjava koje od nekoga možete čuti, od Magić se svašta da i naučiti. Verovali ili ne, nije mi platila za ovo poslednje napisano. :)

S obzirom na to da je duboko infiltrirana u rock and roll svet, prva osoba na koju pomislilim kada bih na tu temu sa nekim ozbiljno popričala je upravo Miss M.

Ceo njen život vrti se oko dve stvari: muzike i putovanja. Jedno je prožeto drugim, tako da Magić vrlo vešto prespaja ono što najviše voli. Ostale materijalne trivijalnosti, nisu predmet njenog obožavanja.

Photo by Angie Style Guide

Kada izabere mesto koje joj se sviđa, uvek planira putovanje u vreme kada se u tom gradu održava neki koncert. Poslednja tri puta se ispostavilo da je to Berlin, tako da je ovaj grad za nju direktna veza sa raznim muzičkim događajima.

Putovanja planira prema rasporedu koncerata i prema onome što voli da sluša. Magić nije od onih koji su žanrovski opredeljeni za samo jednu vrstu muzike. Ona voli rock and roll, ali i soul, blues... ni country joj nije stran. Jedina vrsta muzike u kojoj se nikada nije pronašla je jazz. Smatra da je to muzika za mnogo uštogljenije karaktere.

Kada su mesta za izlazak u pitanju, posebno joj se svideo Bassy Cowboy Club koji se nalazi u istočnom Berlinu, tačnije u delu grada Prenzlauer Berg. Kada je prvi put otišla tamo, nije mogla da veruje šta ju je snašlo. Magić kaže da je to klub kao iz Waters - ovog filma "Cry Baby". Njen opis ovog mesta je posebno interesantan: ,,Angie, to je utopija, mesto koje ne postoji... Da su mi rekli da izmislim klub kakav želim, ne bih uspela da smislim bolje mesto. Sve su devojke ,,pinapice", istetovirane šankerice su sa šiškama u fazonu Bettie Page, a tipovi su u kožnim jaknama i sa rockabilly frizurama. Maaa... potpuno ludilo od mesta! Svaki put kada odem u Berlin, idem tamo."

Bassy je podeljen na dva dela. U većem se održavaju svirke i DJ nastupi. Magić je ostala fascinirana omčom koja se nalazi pored DJ pulta. Pošto i sama ,,vrti ploče", poznatija je kao DJ Mečkica, izgleda da je "hang the DJ" vrlo dotakao. :D Inače, u ovom klubu se muzika pušta samo sa singlica, isključivo sa originalnih izdanja koja nisu mlađa od 1969. godine. To u potpunosti određuje ovo mesto pa, samim tim, i ljude koji tamo odlaze.

Ako jedna od najzabavnijih osoba u gradu tvrdi da tamo treba otići, onda svi oni koji planiraju da otputuju u Berlin Bassy moraju uvrstiti u listu svojih prioriteta.

Photo by Angie Style Guide

Kada se negde putuje, mora se i jesti. Evo šta Magi voli da klopa u prestonici Nemačke:

,,Nešto najlepše u životu što sam jela je Döner mit Gemüse, grilovano pileće meso i povrće sa nekim ludačkim začinima. U pitanju je tradicionalno tursko jelo koje je prilagodjeno zapadnoj Evropi. Pored toga, volim i durum, samo je razlika u tome što je doner u lepinji, a durum u tortilji. Kada sam u Berlinu, po pileći doner odlazim kod Mustafe koji se nalazi u ulici Mehringdamm 32."

Što se tiče smeštaja, Magić smatra da je najbolje iznajmiti stan, a, ako baš hoćete da idete u hostel, njoj se posebno dopao "Heart of Gold" koji se nalazi na deset minuta od Brandenburške kapije. Magić obožava Neil Young - a, smatra da je Heart Of Gold najlepša pesma koja je ikada napisana, pa ne čudi zašto se ,,uhvatila" baš za ovo mesto. Jedino što Magić kaže da je malo nezgodno, jeste to što dvokrevetne sobe sa tušem bukvalno podrazumevaju samo tuš koji se nalazi na sred sobe.

Magić bi mogla o Berlinu da priča dva dana i dve noći. Ima toliko toga što nju opisuje i vezuje za ovaj grad. I, ma koliko ovaj tekst bio dugačak, sve što želelim o njoj da ispričam, nije ni delić onoga kakva je ona zaista.

Photo by Angie Style Guide

Kada pričamo o muzici, Magić kaže da je imala tu nesreću da u toku svog odrastanja nije imala nikoga ko je mogao da je usmeri. Sa svačim je eksperimentisala, slušala najrazličitije žanrove, i to je razlog što je paleta onoga što voli toliko široka. Stalno istraživanje je dovelo do toga  da je njeno interesovaanje za muzikom veće nego pre petnaestak godina. S obzirom na to da radi u prodavnici ploča Pinball Wizzard Records, gde joj je, na neki način, posao da po ceo dan sluša muziku, Magić to ne predstavlja nikakav problem. Šta više, za nju je to prava privilegija. Jedino vreme kada Magić manje ili uopšte ne sluša muziku je kada dođe kući. Nakon celog dana provedenog među pločama, razumljiva je kratkotrajna potreba za tišinom.

Ono što joj prija i što posebno voli je američki country blues. Njen omiljeni bend je, zapravo, Giant Sand. Kao što joj među domaćim bendovima Veliki prezir van svake konkurencije, tako voli i Giant Sand. Nema tih reči koje bi mogle da opišu ovu ljubav! Na božanskom nivou voli neuništive The Rolling Stones jer su oni za nju, jednostavno, sinonim za rock and roll. Magi njihov značaj vrlo jasno opisuje: ,,Sve je počelo sa njima, a verovatno će se i završiti."

Što se američkog folka tiče, omiljeni joj je Pete Molinari, a posebno joj se sviđa njegov album iz 2009. godine "A Virtual Landslide". Magić voli i novi soul koji je poslednjih godina doživeo renesansu u Americi. Posebno su joj dragi Eli Paperboy Reed koji je do sada izdao tri albuma, dok od ženskih izvođača ubedljivo prvo mesto Magdaleninih omiljenih drži Sharon Jones & The Dap Kings. ,,Kome može da se ne sviđa muzika koja se zove duša?!", pita se Magić i dalje više ništa nije potrebno objašnjavati.

Za sam kraj, ne bi bilo OK a da ne navedem neke od domaćih izvođača koji se mogu uvrstiti u Magdaleninih top deset. Već pomenuti Veliki prezir smatra da je bez premca i da po senzibilitetu i muzičkoj ekspresiji spada u bendove koji su egal velikim svetskim imenima. Po jakom autorskom pečatu izdvaja Kralja Čačka, a Iku doživljava kao našu Feist ili Cat Power. Od hrvatskih bendova izdvaja The Bambi Molesters, a posebno mesto u Magdaleninom srcu ima i Arsen Dedić, kao i Gabi Novak. Magi voli period u kojem je nastajala njihova muzika. Čak joj je pomalo žao što nije živela u tom vremenu. Oseća da više pripada toj epohi nego današnjici, jer je i muzika koju uglavnom voli i koja je emotivno dotiče, upravo iz tog perioda.

Sveopšti zaključak je da Magdalena ne poznaje bilo kakva žanrovska ograničenja. Ipak, sva muzika koju sluša, voli i istražuje ima zajedničku nit rock and rolla.

Comments

  1. kakva je megi mackica :)

    ReplyDelete
  2. Nego sta, Magic je jedna u 1 000 000! :)

    ReplyDelete
  3. mnogo volim kad neko napise ovako mocnu srdacnu i srcanu javnu izjavu ljubavi svom prijatelju. jako retko i beskrajno precious. divno je da imate jedna drugu! :}

    ReplyDelete
  4. Jano hvala najlepše na ovom komentaru. Divno je što se ta ljubav prepoznaje i nadam se širi dalje! :)

    ReplyDelete
  5. Kako divan i iskren post.Kao da je i mi sada barem malo poznajemo:)

    ReplyDelete
  6. Hvala sugar, o Magić bi se dalo još pisati, ali izdvojila sam samo suštinu.
    Želim ti da je u nekoj od gradskih priča i sama upoznaš. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts