Damir D. Damir haiku moreplovac


Odakle početi priču o čoveku koji je bar deset puta obišao svet?! Kako spojiti deliće njegovog bogatog životnog iskustva u jednu priču? Šta staviti na početak, a šta na kraj?  Nije lako…

Damir, u društvu poznatiji kao Damir D. Damir, drugi je oficir trgovačke mornarice, treći čovek posle kapetana. Impresivno, zar ne?!

Bio je na najzabačenijim delovima sveta, oplovio je sve okeane uzduž i popreko. Pun je najdivnijih i najsurovijih priča koje prate život jednog svetskog putnika.

Photo by Angie Style Guide

Kada sam ga pitala koliko je najduže vremena proveo na pučini, malo je falilo da padnem sa stolice! Čovek je izdržao 38 dana bez mogućnosti da dotakne čvrsto tlo!!!  Svaka mu čast! Mnoge devojčice bi rekle da je to svojevrstan oblik čistog herojstva ☺ Kada bi mene, na primer, neko ostavio na najlepšem mestu na sred okeana duže od jedne prosečne vožnje trajektom, nisam sigurna da ne bih uskočila u vodu i histerično počela da grabim ka kopnu.

Na svojim proputovanjima Damir se susretao sa piratima, dospevao do najmračnijih mesta na planeti, a ujedno upoznavao zanimljive ljude svih rasa i kultura i proživljavao najneobičnije avanture na kojima bi mu pozavideli čak i holivudski scenaristi.

Photo by Angie Style Guide

Damir je jedina osoba koju poznajem, a koja svoje omiljeno mesto nije pronašla u tuđim pričama, na internetu, u filmovima ili knjigama. Svoju zemlju iz snova uspeo je da doživi – Južnu Ameriku! Sa osmehom prepričava doživljaje iz Meksika gde su mu marijači svirali na uvce “Quanta la mera”, gde je isprobavao najrazličitija pića, shvatio zašto je za mornare rum mnogo bolji od tekile, ali i da je Brazil raj za sve ljubitelje temperamentnih dama. Da se on pita, iz Ria se nikada ne bi ni vratio. Super je i Marakana i Korkovado i Kopakabana… ali kada bi ponovo bilo glasanje za novih sedam svetkih čuda, Damir bi sigurno predložio Brazilke.

Pre nego što je došao do Brazila obišao je najjužniju tačku Južne Amerike, čuveni Kejp Horn, rt kod koga se sudaraju najopasnije morske struje, talasi i vetrovi - pravi izazov i za najiskusnije moreplovce!  Zapravo, prema nepisanom mornarskom pravilu, svako ko svoje plovilo u jednom komadu uspe da ,,protera” kroz ovaj pakao, ima tu čast da na svoje uvo stavi minđušu kao orden koji oslikava taj opasni poduhvat. Jeste li primetili da Damir ima izbušeno levo uvo? ;) Prethodno, naravno, nije smeo da zvižduće na brodu da već nemirno more ne bi dodatno uzburkao… Nije lako upamtiti sva ta pomorska pravila!

Photo by Angie Style Guide

Inauguracija minđušom je mnoooooooogo prijatniji čin od vatrenog krštenja koje iskusi svaki mornar kada prvi put pređe Ekvator. Nesrećnik koji to doživi, a i Damir je jedan od njih ☺, sa gorčinom prepričava taj ,,nemili” čin. Da vas neko namaže motornim uljem, isprska masnom farbom, natera da se provlačite kroz pojaseve za spasavanje, na glavu saspe toooonu brašna, ni vi se ne biste sa radošću sećali tog ,,romantičnog” trenutka. Međutim, kreativna brodska družina se na tome ne zaustavlja. Da bi ,,krštenje” u potpunosti uspelo, kao i žurka koja sledi, mukici se još na vrat prisloni i drveni nož. Da bi ga se oslobodio i ostao neozleđen, hrabri moreplovac mora da obeća količinu alkohola koja će usrećiti pomahnitalu posadu. Što je cifra manja to je nož bliži grkljanu. Čak i kada se ugovore zadovoljavajući hektolitri, agonija ne prestaje. Da bi i zvanično dobio priznanje od kapetana da je postao pravi pravcati mornar, mora da popije i ukusni koktel od sirćeta, morske vode i tajnog sastojka za koji se retko zna šta je, a možda je tako i bolje ☺

Kada već spominjemo bolne doživljaje iskusnih moreplovaca, pomenuću i Damirovo iskustvo iz Kine gde je uradio svoju prvu tetovažu. Uostalom, kakav je to mornar bez sličice na telu?! Imaju je i Šime i Popaj…  Prvu tetovažu uradio je iz čiste dosade. Ušao je u studio, izabrao motiv i legao kako bi oslikao levi kuk. Čovek se, sasvim neočekivano, opredelio za morsku sirenu. Toliko mi je to simpatično da sam pomislila šta li ženski kapetani, pardon, kapetanke, tetoviraju. Šimeta možda?!  Pored dve Damirove tetovaže koje se, inače, nalaze na ramenima, kaže da mu je ova bila najbolnija. Kao meru predostrožnosti i sredstvo protiv infekcije, Kinez, koji nije znao ni reč engleskog, preko sveže oslikane kože namazao je tigrovu mast… so na živu ranu! Da da, znam… i ja čujem taj urlik dok ovo pišem… Tigrova mast - univarzalno kinesko sredstvo za sve boljke! To što peče kao đavo i na zdravoj, a ne na sveže izbockanoj koži, koga briga! Ako do sada Damira niste prepoznali kao junačinu, ne znam šta da vam kažem…

Image by Angie Style Guide

Iako se u više navrata pokazao kao “tough guy”, Damir D. Damir je u gradskim krugovima poznat po senzitivnijoj strani ličnosti – kao pesnik, i to haiku! Od nedavno se na ,,Pesničenjima”  i po urbanim ćoškovima čitaju i recituju njegovi stihovi objavljeni u knjižici pod nazivom ,,Otisci snova". I raniji Damirovi radovi su objavljivani u online izdanjiima "Simply Haiku", "Sketchbook", "Srpski haiku kalendar" i "Kamesan haiku blog". ,,Otiske snova” toplo preporučujem svim ljubiteljima savremenog pesništva.

Damira D. Damira sam upoznala, kao i veliki broj ljudi sa kojima se trenutno družim, u kafani… za šankom… Coka me je tu  dovela…☺ Šta ono htedoh reći…a da! Ono što nas je sve spojilo je ljubav prema R’n’R-u, teme i osećanja koje nameće. Tako i Damira, zbog ,,uzburkanog” načina života, muzika vozi kroz različita emotivna stanja. Tugu leči pesmama Johnny-ja Cash-a, Bob-a Dylan-a, Ryan-a Adams-a, Devendra-e Banhart-a, Wilco-a, dok mu sreću upotpunjuju "The Sonics", "MC5", "The Kings"

Tek nakon poznanstva sa Damirom shvatila sam koliko je život mornara težak i zahtevan. Snagu za nove avanture crpi iz poezije, R’n’R-a, besanih noći provedenih u društvu brojnih prijatelja i ćerkice Zoe.

Comments

Post a Comment

Popular Posts